Bruidsduiven blijken de weg naar huis te ruiken!

Het blijkt dat duiven hun neus gebruiken om van grote afstand de weg naar huis te vinden. Italiaanse wetenschappers hebben dit met een onderzoek aangetoond. Bij het blokkeren van rechterkanaal in de neus, hebben de dieren grote moeite om terug naar hun thuisbasis te vliegen.

De onderzoekers vermoeden dat de duiven een soort landkaart op basis van geuren creëren. Dit zouden ze voornamelijk doen met hun rechterneusgat.

De onderzoekers lieten een grote groep duiven vanuit de Italiaanse plaats Cigoli terugvliegen naar hun nest in Pisa. Bij enkele vogels plakten ze het rechterkanaal in hun neus af, bij andere duiven werd het linkerneusgat afgeplakt. Vervolgens werd de route die de dieren aflegden in kaart gebracht met behulp van GPS. Het bleek dat de duiven die hun rechter neusgat niet konden gebruiken er veel langer over deden om de weg naar huis te vinden. Ze hielden vaker pauze en namen grote omwegen.

Dit verklaart ook waarom onze bruidsduiven steeds sneller naar huis komen naarmate ze voor meer bruiloften hun werk hebben gedaan. Dit effect zien we vooral bij jonge duiven.

Dit bericht is geplaatst in Bruidsduivenservice.nl, Everco algemeen. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.